Όμορφη επιδερμίδα είναι η υγιής επιδερμίδα

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, το οποίο περιβάλει και προστατεύει σε πρώτο επίπεδο όλο το υπόλοιπο σώμα και λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας με το περιβάλλον του.
Βρίσκεται ωστόσο αρκετά εκτεθειμένο σε επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι διάφοροι ρύποι ή η υπεριώδης ακτινοβολία που αναπόφευκτα το καταβάλουν.
Προκειμένου λοιπόν να προστατευτεί σχηματίζει ένα προστατευτικό υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια του το οποίο αποτελείται από υγρασία και σμήγμα, που εκκρίνονται από τους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες αντίστοιχα.

Τι ακριβώς είναι το σμήγμα;
Το σμήγμα είναι μια φυσική έκκριση του οργανισμού που φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω των θυλάκων των τριχών. Έχει λιπαρή σύσταση με πλούσια ευεργετική δράση για το δέρμα. Περιέχει λιπίδια, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν την υγρασία της επιδερμίδας. Ταυτόχρονα το προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλους βλαβερούς παράγοντες και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές. Το pH του είναι ελαφρώς όξινο, κάνοντας την επιδερμίδα αντίξοο περιβάλλον για ιούς και βακτήρια.
Η κανονική ή μη κανονική έκκριση σμήγματος είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους διαφορετικούς τύπους επιδερμίδας και διαμορφώνει τις ξεχωριστές ανάγκες τους.


Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της υγιούς επιδερμίδας;

1. Ενυδάτωση: Το νερό επιτελεί σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους σε όλο το σώμα, και στο δέρμα επίσης. Συναντάται στο εσωτερικό του δέρματος καθώς και την επιφάνεια της επιδερμίδας και προσφέρει απαλότητα, ελαστικότητα και ανθεκτικότητα. Ανάλογα με τον βαθμό της αφυδάτωσης, η επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει ξηρή υφή, ξεφλούδισμα, κνησμό ή και ρυτίδες, ενώ χάνει την ζωντάνια και την ελαστικότητα της.

2. Απαλότητα, σύσφιξη και ελαστικότητα: Είναι χαρακτηριστικά αλληλένδετα μεταξύ τους που προϋποθέτουν την σύμπραξη ποικίλων παραγόντων, οι οποίοι δρουν συνδυαστικά και σχετίζονται με τη σωστή δομή και λειτουργία του δέρματος.

3. Καθαρή υφή: Είναι σημαντική καθώς η εμφάνιση ξηρότητας ή λιπαρότητας σχετίζεται με τη μη κανονική έκκριση σμήγματος στην επιδερμίδα και μπορεί να έχει συνεπακόλουθα όπως δερματοπάθειες ή ακμή.

4. Χρώμα: Η εμφάνιση δυσχρωμιών σχετίζεται με την διαφοροποιημένη έκκριση μελανίνης από κύτταρα κάποιας περιοχής του δέρματος. Αλλοιώσεις όπως οι πανάδες συχνά οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο ή την ηλικία και δεν έχουν βλαβερές επιπτώσεις. Άλλες δυσχρωμίες ωστόσο μπορεί να σχετίζονται με παθήσεις ή αλλεργίες, για αυτό σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συμβουλευόμαστε δερματολόγο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να συνθέσει όλες τις ουσίες που είναι απαραίτητες για την υγιή επιδερμίδα. Τα συστατικά που προσλαμβάνει από εξωτερικές πηγές όπως η τροφή ή τα προϊόντα περιποίησης έρχονται για να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τη δράση του.

Η κατάσταση του δέρματος όμως επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα ζωής και τις συνήθειες μας, όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος, το στρες και οι συνθήκες υγιεινής που τηρούμε, καθώς και από παράγοντες του ευρύτερου περιβάλλοντος όπως ο καιρός ή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

Διατροφικά tips για καθαρή και υγιή επιδερμίδα
Το δέρμα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ένα μέρος αλλά όχι το σύνολο των συστατικών που εφαρμόζουμε επιφανειακά, είναι σημαντικό λοιπόν η διατροφή μας να είναι ισορροπημένη ώστε να παρέχει στον οργανισμό τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που του είναι απαραίτητες τόσο για το δέρμα όσο και για τις υπόλοιπες λειτουργίες του.

1. Η κατανάλωση νερού είναι θεμελιώδους σημασίας για την ποιότητα του δέρματος, με τα 6-8 ποτήρια νερού ημερησίως να είναι συνήθως μια ιδανική προσλαμβανόμενη ποσότητα. Ένα μέρος του νερού μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο ρόφημα βοτάνων, είτε αρωματικό για ευχάριστη γεύση είτε θεραπευτικό για πιο στοχευμένη χρήση. Βότανα που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, όπως η τσουκνίδα, έχουν εμφανή αποτελέσματα και στο δέρμα.

2. Το δέρμα επηρεάζεται θετικά από διατροφή πλούσια σε τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας που παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα συστατικά όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες. Δεν χρειάζεται να αναζητήσετε εξεζητημένο διατροφολόγιο αρκεί να ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης, στο βαθμό που σας είναι εφικτό.

3. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι καλό να περιορίζονται. Έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιδερμίδα καθώς προκαλούν σχηματισμό ελεύθερων ριζών και αφυδάτωση.

Απλά καθημερινά tips για καθαρή και υγιή επιδερμίδα

1. Η καλή κυκλοφορία του αίματος αναζωογονεί την επιδερμίδα και τον οργανισμό εν γένει, προάγοντας την καλή οξυγόνωση και λειτουργία των κυττάρων. Ήπια άσκηση και καλές διατάσεις θα σας βοηθούν να αφυπνίσετε όλο το σώμα σας και χαρίζουν αίσθηση ευεξίας.

2. Οι περισσότερες λειτουργίες που αφορούν την ανανέωση και επανόρθωση του δέρματος πραγματοποιούνται την νύχτα, γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο καλός νυχτερινός ύπνος. Η ήρεμη διάθεση πριν τον ύπνο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του και προσφέρει μεγαλύτερη ξεκούραση. Μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας ένα μπάνιο με χλιαρό νερό, πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα και χρησιμοποιώντας χαλαρωτικά αιθέρια έλαια για αρωματισμό του χώρου σας. Αποφύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να καταστείλει την έκκριση μελατονίνης και την αίσθηση της νύστας.

3. Αποφύγετε το καυτό νερό στο πλύσιμο του σώματος και του προσώπου καθώς απομακρύνει εντελώς την φυσιολογική υγρασία και λιπαρότητα του δέρματος, αφήνοντας το δέρμα απολύτως στεγνό και περισσότερο ευάλωτο. Επιβαρύνει τόσο τις ξηρές όσο και τις λιπαρές επιδερμίδες.

4. Είναι σημαντικό να πλένονται με τακτικότητα τα ρούχα, τα σεντόνια και οι πετσέτες μας ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις από μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και ερεθισμούς του δέρματος ή να διεγείρουν την ακμή.

Ρουτίνα περιποίησης επιδερμίδας

Η φροντίδα της επιδερμίδας ολοκληρώνεται με μια ρουτίνα περιποίησης, προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες και τους προσωπικούς στόχους σας.

Υπάρχουν έξι στοιχειώδη βήματα που αποτελούν τη βάση της περιποίησης του δέρματος:

1. Ξεκινήστε με τον καθαρισμό!
Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σας Ο καθαρισμός για απομάκρυνση των τοξινών, μικροβίων και ρύπων από την επιφάνεια του δέρματος θα αφήσει ένα δέρμα φρέσκο και ανάλαφρο.

2. Απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα!
Η απολέπιση για απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και καθαρισμό των πόρων από μαύρα στίγματα και σμήγμα βοηθά την επιδερμίδα να απορροφήσει ότι προϊόν εφαρμόσετε στα επόμενα βήματα.

3. Ενυδατώστε τις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας!
Ένας ελαφρύς oil-free ορός, ο οποίος αποτελείται από μικρά μόρια (όπως το υαλουρονικό οξύ) που μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα αναζωογονεί ουσιαστικά την επιδερμίδα και την εξισορροπεί προτού εφαρμόσετε πιο πλούσια προϊόντα. Χρησιμοποιήστε τον σε πρόσωπο και λαιμό.

4. Ενυδατώστε και Θρέψτε την περιοχή κάτω από τα μάτια με μια κρέμα ματιών!

Η περιοχή των ματιών έχει ιδιαίτερα λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα στην οποία είναι καλό να εφαρμόζονται εξειδικευμένα προϊόντα ενυδάτωσης με ελαφριά σύσταση.

5. Εφαρμόστε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα!
Επιλέξτε μια κρέμα κατάλληλη για την επιδερμίδα σας, η οποία θα περιέχει τόσο παράγοντες ενυδάτωσης όσο και παράγοντες θρέψης που βρίσκονται κυρίως στα έλαια που περιέχει και είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Χρησιμοποιήστε τη σε πρόσωπο και λαιμό.

6. Αποκτήστε έξτρα απαλή επιδερμίδα με ελαιώδες serum προσώπου!
Για μια πρόσθετη δόση πολυτέλειας κυρίως τη νύχτα, ένα έλαιο προσώπου είναι ένας μοναδικός τρόπος για να ανακουφίσετε την επιδερμίδα σας και να σφραγίσετε την υγρασία. Δοκιμάστε να απλώσετε αυτό το πλούσιο θρεπτικό λάδι προσώπου για θαμπό και αφυδατωμένο δέρμα πάνω από τα άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να αφήσετε το πρόσωπό σας εξαιρετικά λείο και λαμπερό.

Βασικά tips για όλους τους τύπους δέρματος
1. Ξεκινήστε με μια απλή ρουτίνα περιποίησης ώστε να ανακαλύψετε αν σας ταιριάζει ένα προϊόν και εμπλουτίστε τη σταδιακά. Δοκιμάζοντας ένα νέο προϊόν εφαρμόστε πρώτα σε μικρή περιοχή δέρματος για να ελέγξετε τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις του οργανισμού σας.
2. Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος δεν αλλάζουν το δέρμα ακαριαία. Η διάρκεια και η επιμέλεια στην εφαρμογή τους είναι απαραίτητες για να δείτε τα υποσχόμενα αποτελέσματα.
3. Σε μια πλουσιότερη ρουτίνα είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα προϊόντα με την κατάλληλη σειρά ώστε να μην παρεμποδίζει το ένα την απορρόφηση του άλλου. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα ξεκινώντας από το προϊόν με την λεπτότερη υφή και προχωρώντας προς αυτό που θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρόνο απορρόφησης. Ιδανικά, περιμένετε λίγα λεπτά πριν περάσετε από την εφαρμογή ενός προϊόντος στο επόμενο.
4. Προτιμήστε προϊόντα με φυσικά συστατικά καθώς είναι φιλικά με το δέρμα και μπορούν να του προσφέρουν την θρέψη και ενυδάτωση που χρειάζεται. Οι συνθετικές αρωματικές και χρωστικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και να επιβαρύνουν το δέρμα με πολλούς τρόπους.
5. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ είναι σημαντικό να τα απομακρύνετε από το πρόσωπο σας όσο συντομότερα γίνεται και οπωσδήποτε πριν τον ύπνο.